SKONTAKTUJ SIĘ Z PROFESJONALISTĄ: pon - Pt 9:00 - 18:00 Obsługa klienta: Tel. 22 123 55 40       INFO@KOMINY-SN.PL 
Metody płatności:

Polityka prywatności

Cieszymy się z Państwa wizyty na stronie internetowej ES Chimney System GmbH (dalej również "my" / "my"). Ochrona Państwa danych jest dla nas bardzo ważna. Poniżej przedstawiamy Państwu, w jakim zakresie i w jakim celu gromadzimy i przetwarzamy Państwa dane osobowe za pośrednictwem strony internetowej info@kominy-sn.pl.

 

I.              

Odpowiedzialność / Kontakt

ES Chimney System GmbH, Hollerallee 8, 28209 Brema, jest odpowiedzialna za gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystywanie danych osobowych w rozumieniu Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO). W związku z tym, zgodnie z niniejszymi ostrzeżeniami o ochronie danych osobowych, przestrzegamy naszych obowiązków informacyjnych w odniesieniu do rodzaju, zakresu i celów przetwarzania danych osobowych z art. 12-14 RODO.

Jeśli chcą Państwo przeglądać i aktualizować swoje dane osobowe lub mają pytania dotyczące ochrony danych osobowych na naszej stronie internetowej, prosimy o kontakt z nami w dowolnym momencie za pośrednictwem adresu e-mail info@kominy-sn.pl lub listownie na powyższy adres.

II.            

Wymogi informacyjne

Dane osobowe to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej; możliwa do zidentyfikowania to każda osoba fizyczna, której tożsamość można ustalić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez skojarzenie z identyfikatorem, takim jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane dotyczące lokalizacji, identyfikator internetowy lub jedna lub kilka szczególnych cech wyrażających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychologiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość tej osoby fizycznej. Obejmuje to na przykład informacje takie jak imię i nazwisko, adres pocztowy, adres e-mail lub numer telefonu, ale także dane użytkowe, takie jak adres IP, zgodnie z aktualnym orzecznictwem.

Przetwarzanie oznacza każdą operację lub serię operacji przeprowadzanych za pomocą lub bez użycia zautomatyzowanych procedur w odniesieniu do danych osobowych, takich jak gromadzenie, gromadzenie, porządkowanie, sortowanie, przechowywanie, dostosowywanie lub zmiana, odczytywanie, odzyskiwanie, wykorzystywanie, ujawnianie przez przekazanie, rozpowszechnianie lub wszelkie inne formy udostępniania, porównywanie lub linkowanie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie.

III.            

Procesy przetwarzania danych na kominy-sn.pl

Zakres i rodzaj gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania Państwa danych osobowych będzie się różnił w zależności od tego, czy kontaktują się Państwo z nami za pośrednictwem naszej strony internetowej i korzystają z narzędzi i funkcji oferowanych na naszej stronie internetowej, czy też wykorzystują naszą stronę internetową wyłącznie do celów informacyjnych.

1. Ankieta z Twoim aktywnym udziałem

Gromadzimy i przechowujemy Państwa dane osobowe w związku z korzystaniem z tej strony internetowej, gdy udostępniają nam je Państwo z własnej inicjatywy. Używamy takich danych osobowych bez odrębnej zgody wyłącznie do przetwarzania Państwa zapytania. To zawsze Ty decydujesz, czy podajesz nam swoje dane do celów, o których mowa. W zakresie, w jakim pozwala na to charakter Państwa prośby, mogą Państwo stawić się nam anonimowo lub pod pseudonimem. Zasadniczo będziemy przechowywać Państwa dane tylko tak długo, jak będzie to konieczne do przetworzenia Państwa zapytania, chyba że jesteśmy do tego uprawnieni lub zobowiązani na mocy prawa.

Informujemy o przetwarzaniu danych w ramach interfejsów kontaktowych oferowanych na naszej stronie internetowej. W każdej chwili mogą Państwo dochodzić swoich praw jako osoby zainteresowanej (patrz punkt 5).

1.1 Zapytania za pośrednictwem formularza kontaktowego lub poczty elektronicznej

Jeśli skontaktują się Państwo z nami za pośrednictwem jednego z naszych formularzy kontaktowych lub poczty elektronicznej, klikając przycisk "Wyślij", wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie Państwa danych w celu rozpatrzenia Państwa wniosku wyrażonego za pośrednictwem formularza kontaktowego (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO). Jednocześnie w naszym uzasadnionym interesie leży sprawdzenie i udzielenie odpowiedzi na Państwa zapytanie w interesie dobrej obsługi klienta (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). Obejmuje to, w zależności od indywidualnego przypadku, w szczególności następujące dane osobowe:

Imię i nazwisko

Tytuł

Adres e-mail

Numer telefonu

Wiadomość w polu tekstowym (w zależności od wpisu)

W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę lub sprzeciwić się korzystaniu z Twoich danych. W tym celu prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres info@kominy-sn.pl. Wówczas natychmiast zaprzestaniemy przetwarzania danych w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie i usuniemy dane użytkownika, chyba że jesteśmy uprawnieni lub zobowiązani do dalszego przechowywania danych.

1.2 Czat online

Aby umożliwić indywidualne konsultacje z naszymi klientami, oferujemy funkcję czatu na żywo. Jeśli skontaktują się Państwo z nami za pośrednictwem naszego czatu online, mogą Państwo podać nam swoje dane osobowe w trakcie konsultacji za pośrednictwem funkcji czatu. W zakresie, w jakim Państwo to zrobią, będziemy wykorzystywać te dane wyłącznie w celu zaoferowania Państwu pożądanej usługi oraz w celu przetworzenia Państwa zapytania. Dane te zostaną przez nas usunięte, jeśli nie będzie już konieczne przetwarzanie Państwa zapytania. Podstawą prawną przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Jeśli Państwa żądanie wymaga dalszego przechowywania i przetwarzania danych po przetworzeniu czatu, mogą Państwo w każdej chwili sprzeciwić się temu przetwarzaniu, po czym zatrzymamy dalsze przetwarzanie Państwa żądania i natychmiast usuniemy przechowywane w tym celu dane. Sprzeciw można zgłosić na przykład na adres info@kominy-sn.pl

Aby zaoferować Państwu profesjonalny i ekonomiczny czat, korzystamy z usługi chmury obliczeniowej platformy obsługi klienta Zendesk Inc. 989 Market Street #300, San Francisco, Kalifornia 94102 ("Zendesk"). Podstawę prawną stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) DSGVO. Jeśli Zendesk uzyska dostęp do danych osobowych, Zendesk przetwarza je wyłącznie zgodnie z naszymi instrukcjami oraz w naszym imieniu, a nie dla własnych celów. Dane są przechowywane wyłącznie na serwerach w obrębie UE/EOG. W celu zapewnienia zgodności z wymogami dotyczącymi warunków realizacji zamówień zgodnie z art. 28 RODO, zawarliśmy z firmą Zendesk stosowną umowę na realizację zamówień. Więcej informacji o tym, jak Zendesk przetwarza Państwa dane zgodnie z wymogami ochrony danych osobowych, można znaleźć na stronie https://www.zendesk.de/company/customers-partners/privacy-policy/.

1.3 Konto użytkownika

Podczas rejestracji konta użytkownika gromadzimy następujące dane:

Imię i nazwisko

adres e-mail

Płeć (nieobowiązkowo)

Tytuł (nieobowiązkowo)

Na tym koncie użytkownika masz możliwość przechowywania dalszych danych (np. danych dotyczących płatności i wysyłki) dla swoich zakupów. Dane (np. dane dotyczące płatności, adres dostawy, historia zamówień), które zostały wprowadzone podczas rejestracji i zapisane na koncie klienta, przechowujemy wyłącznie w celu udostępnienia Państwu usługi konta klienta, dzięki czemu mają Państwo możliwość nieskomplikowanej realizacji zamówień w sklepie internetowym, jak opisano poniżej w punkcie 1.6. Wynika to z naszego uzasadnionego interesu w zaoferowaniu Państwu możliwie najprostszej usługi zamawiania (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). W każdej chwili możesz się temu sprzeciwić, np. usuwając swoje konto klienta, usuwając przechowywane dane lub pisząc do nas e-mail na adres info@kominy-sn.pl

Jeśli chcesz zarejestrować się do otrzymywania newslettera podczas rejestracji na koncie użytkownika poprzez kliknięcie odpowiedniego pola wyboru, odbywa się to na podstawie procesu opisanego w punkcie 1. c).

1.4 Zamówienie w sklepie internetowym

Jeśli chcą Państwo złożyć zamówienie w naszym sklepie internetowym, dla zawarcia i realizacji umowy konieczne jest podanie danych osobowych (w szczególności imienia i nazwiska, adresu, danych dotyczących płatności) lub wykorzystanie danych przechowywanych na koncie klienta, które są nam potrzebne do realizacji zamówienia. Przetwarzamy dane podane przez Państwa w celu realizacji Państwa zamówienia. W tym kontekście przekazujemy dane niezbędne do wysyłki do firm logistycznych (np. DHL) oraz do monitorowania przesyłek, tak abyśmy mogli dostarczyć Państwu zamówiony u nas towar, śledzić jego realizację w każdej chwili i zapewnić najlepsze możliwe wsparcie podczas dostawy jako klient. Jeśli zdecydują się Państwo na przetwarzanie płatności za pośrednictwem jednego z oferowanych dostawców usług płatniczych (np. Paypal, PayU), przekażemy niezbędne dane odpowiedniemu dostawcy usług płatniczych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych można uzyskać u danego dostawcy usług płatniczych na jego stronie internetowej. Opisane przetwarzanie danych do realizacji zamówień w naszym sklepie internetowym odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO w celu realizacji umowy.

Ponadto, używamy Państwa imienia, nazwiska i adresu e-mail zebranego podczas składania zamówień w sklepach internetowych w celu regularnego informowania Państwa o podobnych ofertach, w szczególności o nowych produktach, pocztą elektroniczną. W ten sposób utrzymujemy z Państwem relacje z klientami. Leży to w naszym uzasadnionym interesie. Podstawą prawną dla odpowiedniego wykorzystania Państwa danych jest art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Jeśli nie życzą sobie Państwo otrzymywać od nas wiadomości e-mail, mogą Państwo w każdej chwili sprzeciwić się ich otrzymywaniu, wysyłając do nas nieformalną wiadomość. Nie ponosisz żadnych kosztów poza kosztami transmisji. W tym celu wystarczy wysłać wiadomość e-mail na adres info@kominy-sn.pl. Nie będziemy wysyłać dalszych tego typu e-maili.

2) Przegląd procesów i programów technicznych 

2.1 Cele funkcjonalne

Korzystając z naszej strony internetowej wyłącznie do celów informacyjnych, gromadzimy i wykorzystujemy dane dostępu, które Państwa przeglądarka automatycznie nam przesyła i przechowuje w tzw. pliku dziennika na serwerze. Obejmuje to żądanie pliku klienta, datę i godzinę żądania strony, sukces żądania strony, ilość przesłanych danych, rodzaj i wersję używanej przeglądarki, system operacyjny, adres IP nadany przez dostawcę oraz stronę internetową, z której nas Państwo odwiedzają. Dane te są technicznie niezbędne do działania naszej strony internetowej na serwerze internetowym. Ponadto krótkoterminowe przechowywanie plików dziennika jest przydatne w celu późniejszego wyjaśnienia prób ataku na serwery internetowe lub możliwego nadużycia, dlatego też naszym uzasadnionym interesem w tym przetwarzaniu danych jest możliwość zaoferowania Państwu naszych usług na podstawie tych okoliczności (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 f) RODO) i zostanie usunięte, jeśli nie będą już Państwo do tego potrzebni.

2.2 Cookies

Nasza strona używa tzw. cookies. Cookies to pliki tekstowe, które są przechowywane w przeglądarce podczas odwiedzania naszej strony internetowej i zbierania informacji o korzystaniu z naszej strony internetowej. Informacje te pomagają nam lepiej zrozumieć potrzeby użytkowników i zachowania techniczne naszej strony internetowej w celu poprawy treści, użyteczności i funkcjonalności strony internetowej na podstawie tych informacji. Cookies nie powodują żadnych uszkodzeń komputera i nie zawierają wirusów. Cookies używane w kominy-sn.pl to głównie tzw. cookies sesyjne, które są automatycznie usuwane po zamknięciu przeglądarki. Tworzą one tzw. identyfikator sesji dla przeglądarki, za pomocą którego można przypisać różne żądania przeglądarki do sesji, dzięki czemu są rozpoznawane po powrocie na naszą stronę za pomocą przeglądarki. Może to służyć na przykład do zapisania zawartości koszyka lub loginu na koncie użytkownika. Pliki cookie sesji są usuwane po wylogowaniu lub zamknięciu przeglądarki. Masz możliwość ustawienia swojej przeglądarki tak, aby te pliki cookie nie były w pierwszej kolejności zapisywane lub aby zostały usunięte po zakończeniu sesji internetowej. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku może nie być w stanie korzystać z wszystkich funkcji naszych stron internetowych.

2.2.1 Pliki cookie do analizy stron internetowych

Na naszej stronie internetowej korzystamy z usług analizy stron internetowych. Usługi analizy stron internetowych wykorzystują pliki cookie, które umożliwiają ocenę zachowania użytkowników na kominy-sn.pl w następujący sposób:

2.2.1.1 Hotjar

Julian Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julians STJ 1000, Malta, Europa ("Hotjar"), aby poprawić użyteczność naszej strony internetowej. Dzięki analizie stron internetowych przeprowadzanej przez Hotjar można śledzić ruchy na stronach internetowych, na których korzysta się z Hotjar (tzw. "Heatmapping"). Usługa Hotjar może rozpoznawać przeglądarkę internetową, śledzić zachowanie użytkownika poprzez ruchy myszą i przewijanie, wpisy z klawiatury, typ urządzenia, lokalizację geograficzną i ustawienia językowe na stronach internetowych, na których przeglądasz, i na tej podstawie tworzyć pseudonimowe profile użytkowników. Dalsza osobista identyfikacja użytkownika w żadnym momencie nie jest możliwa. Nie ma też połączenia z innymi danymi osobowymi. Wygenerowane informacje są przesyłane do serwerów Hotjar w Irlandii i tam przechowywane przez maksymalnie 365 dni. Hotjar przetwarza dane wyłącznie w naszym imieniu i zgodnie z naszymi instrukcjami oraz zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych. W tym celu zawarliśmy z Hotjar umowę o realizację zamówienia zgodnie z art. 28 DSGVO.

Gromadzenie i przetwarzanie danych przez Hotjar może zostać w każdej chwili odwołane z mocą obowiązującą w przyszłości. W szczególności można to zrobić, ustawiając cookie rezygnacji dla usługi Hotjar. Szczegółowe instrukcje znajdują się na stronie http://www.hotjar.com/opt-out. Można również użyć "Nie śledź nagłówka", aby zapobiec analizie stron internetowych przez usługę Hotjar, dzięki czemu nie są zapisywane żadne dane o historii Internetu. Jest to ustawienie obsługujące wszystkie popularne przeglądarki w bieżących wersjach. W tym celu Twoja przeglądarka wysyła do Hotjar prośbę o dezaktywację śledzenia danego użytkownika. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej z różnymi przeglądarkami i/lub urządzeniami końcowymi, musisz wykonać powyższe czynności oddzielnie dla każdej przeglądarki lub urządzenia końcowego. Więcej informacji na temat ochrony danych można znaleźć na stronie http://www.hotjar.com/privacy. W razie pytań można również skontaktować się bezpośrednio z inspektorem ochrony danych osobowych Hotjar: support@hotjar.com.

2.2.1.2 Google Universal Analytics

W kominy-sn.pl Google Universal Analytics używana jest usługa analizy Google Inc, 1600 Amfiteatr Parkway, Mountain View, CA 94043, USA ("Google"). Google Universal Analytics używa plików cookie. Ponieważ narzędzie zostało skonfigurowane w taki sposób, że nie jest tworzony przypisany do Ciebie identyfikator użytkownika, Twoje dane, sesje i interakcje nie są przypisywane do pseudonimowego identyfikatora użytkownika na wszystkich używanych urządzeniach. Sposób korzystania z urządzenia nie jest oceniany na podstawie takiego identyfikatora użytkownika. Informacje generowane przez cookies na temat korzystania przez Państwa z naszych stron internetowych są regularnie przekazywane na serwer Google w USA i tam przechowywane. Jednakże z powodu aktywacji maskowania adresu IP na naszej stronie internetowej, Google zmniejszy adres IP użytkownika w państwach członkowskich Unii Europejskiej lub w innych krajach będących stronami Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP zostanie przesłany do serwera Google w USA i tam skrócony. W tych przypadkach Google złożyło wniosek do Tarczy Prywatności UE-USA. Adres IP przesyłany przez przeglądarkę użytkownika w kontekście Google Analytics nie jest łączony z innymi danymi Google. Google wykorzystuje informacje uzyskane za pomocą plików cookie w naszym imieniu do analizowania korzystania z naszej strony internetowej przez użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach internetowych oraz świadczenia nam innych usług związanych z korzystaniem z naszej strony internetowej i Internetu. Jest to nasz uzasadniony interes w przetwarzaniu danych poprzez zaangażowanie Google jako podmiotu przetwarzającego dane (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). Zgodnie z art. 28 RODO zawarliśmy z Google odpowiednią umowę o realizację zamówienia, która gwarantuje, że Google będzie przetwarzać Państwa dane osobowe wyłącznie w naszym imieniu, ściśle według naszych instrukcji i zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych osobowych. Użytkownik może zrezygnować z cookies wybierając odpowiednie ustawienia w przeglądarce. Pragniemy jednak zwrócić uwagę, że w tym przypadku mogą Państwo nie być w stanie w pełni korzystać z wszystkich funkcji serwisu. Ponadto można uniemożliwić Google gromadzenie i przetwarzanie danych opisanych powyżej, pobierając i instalując wtyczkę do przeglądarki dostępną tutaj. W tym miejscu użytkownik otrzymuje również plik cookie opt-out, który może zainstalować, aby uniemożliwić Google zbieranie danych, co jest szczególnie przydatne w przypadkach, gdy dodatek dezaktywacyjny nie działa, na przykład na urządzeniach mobilnych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej z różnymi przeglądarkami/urządzeniami końcowymi, musisz zapobiec czynnościom opisanym dla wszystkich przeglądarek/urządzeń końcowych. Więcej informacji na temat prywatności podczas korzystania z Google Universal Analytics można znaleźć na stronie https://support.google.com/analytics/answer/2838718?hl=en&ref_topic=6010376. Więcej informacji na temat sposobu ochrony prywatności podczas korzystania z usług Google można znaleźć pod poniższymi linkami:

www.google.com/analytics/terms/de.html

www.google.de/intl/de/policies/

3) Przekazywanie danych

Poza narzędziami i funkcjami wykorzystywanymi w witrynie kominy-sn.pl, musimy również przekazywać niektóre dane osobom trzecim w celu prowadzenia naszej działalności zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ochrony danych:

W celu wsparcia technicznego i projektowania naszej obecności w Internecie, jak również w celu integracji ankiet online na naszej stronie internetowej, może być konieczne, aby zewnętrzni usługodawcy mieli dostęp do danych osobowych (w szczególności dostawcy usług informatycznych). W takim przypadku dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie zgodnie z naszymi wyraźnymi instrukcjami i na podstawie umowy o przetwarzanie zamówienia zgodnie z art. 28 RODO, zgodnie z którym usługa gwarantuje nam świadczenie usług zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych osobowych. Korzystanie z usług profesjonalnych dostawców tych usług jest wyraźnie przewidziane przez prawo w naszym uzasadnionym interesie do profesjonalizacji naszej oferty dla Ciebie i móc oferować ją w sposób uzasadniony ekonomicznie (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) RODO). Pozostajemy odpowiedzialni za ochronę Państwa danych osobowych nawet w tym przypadku.

Zastrzegamy sobie również prawo do ujawnienia Państwa danych osobowych, jeśli jesteśmy do tego prawnie zobowiązani lub jeśli wymagają tego od nas władze lub organy ścigania w sposób zgodny z prawem.

4) Miejsce przetwarzania i bezpieczeństwa danych

Większość przetwarzania danych osobowych odbywa się w Niemczech. Państwa dane osobowe zostaną przekazane do kraju spoza Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego tylko wtedy, gdy zapewniony zostanie odpowiedni poziom ochrony w rozumieniu art. 45 i nast. RODO. Dane zbierane na naszej stronie mogą być przekazywane do Stanów Zjednoczonych (Facebook inc., Twitter Inc., Google Inc., Zendesk Inc.). W celu ochrony Państwa danych przed nieautoryzowanym dostępem i niewłaściwym wykorzystaniem, podjęliśmy szeroko zakrojone techniczne i organizacyjne środki bezpieczeństwa zgodnie z europejską ustawą o ochronie danych osobowych (art. 32 RODO).

5) Prawa osób, których dane dotyczą (informacje o przechowywanych danych, korekta danych, wycofanie, zablokowanie, usunięcie, ograniczenie, zbywalność) oraz osób kontaktowych.

W każdej chwili możesz bezpłatnie poprosić o informacje o zakresie, pochodzeniu i odbiorcach przechowywanych danych oraz celu ich przechowywania (art. 15 RODO). Możesz w każdej chwili zażądać poprawienia nieprawidłowych danych (art. 16 RODO). Ponadto istnieje możliwość otrzymywania danych osobowych w formacie uporządkowanym, aktualnym i nadającym się do odczytu maszynowego (art. 20 RODO).

Możesz sprzeciwić się przyszłemu wykorzystaniu swoich danych osobowych (art. 21 RODO), zażądać ich częściowego lub całkowitego usunięcia (art. 17 RODO), ograniczyć ich przetwarzanie lub blokadę (art. 18 RODO). Zbadamy to twierdzenie i, o ile nie będzie innej podstawy prawnej do dalszego przetwarzania, zastosujemy się do niego. O wyniku poinformujemy Państwa. Niezależnie od tego mają Państwo prawo w każdej chwili odwołać się do organu nadzorczego, jeżeli uważają Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy RODO (art. 77 ust. 1 RODO).

Przestrzeganie specjalnego formularza nie jest z reguły konieczne do dochodzenia Państwa praw. Napisz do nas na adres info@kominy-sn.pl